High GPU usage on the lowest settings

Technical Support
Hello, I have this issue with very high GPU usage, causing my video card to squeek and the fans nonstop running. With the highest settings I go up to 90% usage, with lowest I get 60%. I have this game since 2013-14 and I had a lot worse PC before, running without problems. (I am running the game with 144 Hz settings, Vsync on in nvidia control panel, not in-game)

My current set up is:

MB Z370 SLI
CPU i7-8700
GPU GTX 1060 6GB
Mem 16 GB DDR4
1080p 144Hz Monitor

Any help is appreciated, thanks a lot.
Howdy!

Lowering the settings may help but you are also running the game at a high FPS rate of 144hz. You would also need to lower the FPS cap either try 30 or 60 FPS. This is only a workaround though.

Your GPU usage in this case does not appear to be the problem. Your video card squeaking and the fans possibly being too loud. Seems to be the core issue here, one that you may also want to bring up to the video card manufacturer for a permanent resolution. They may offer some troubleshooting or even warranty the fans so you can run the game on high settings and high FPS with out fan issues.

Thank you!
Hi, having same issues since last launcher update (last week?).

Frame rate is dropping below 20 where it was stable at 60 (vsync on, 4k@59Hz) before, settings untouched.
My setup is similar to OP ones.
MSI X79MA-GD45
i7-3820, 16GB RAM
GTX 1060

Thanks!

Edit: It was a launcher update, game update was in march and performance was fine.
@rapha
It is very odd for @59Hz because most of monitors are 60Hz or above.

Sometimes the video driver provides this 59Hz option (don't know why). However, some monitors don't works well at 59Hz.

Try change it to 60Hz on the video driver, and reset the game options:
https://us.battle.net/support/en/article/126203

Join the Conversation

Return to Forum