Ability and Loot lag

Technical Support
I'm experiencing the same problems as the people in this thread https://us.battle.net/forums/en/wow/topic/20767557791, except I'm on Doomhammer/Baelgun (North American server).

During peak times the lag is exacerbated, and lessens during non peak times, but is still present. This has been happening for at least the last 3 weeks.

I cannot post WinMTR currently, since I am having trouble with my modem (which is being replaced) and people will likely blame that, rather than whats actually happening. Friends and guild members experience the same thing throughout the day at the same times as I experience it, so it cannot be an issue on my end.

I do not notice the lag in non BFA zones, or in instances, it only seems to be open world (BFA) related.

I live in Calgary, Alberta, Canada (on Shaw Cable). Friends that have also noticed it are from Arizona.

Any help would be appreciated - its really not enjoyable playing like this.

Edit: Just wanted to say again, that I have normal latency (55-60 ms world and home), despite feeling like I'm playing with 500-3000ms
Anyone? ;p
I have the same problem on Aerie Peak. This is the first expansion I've ever had this much trouble. In fact, out of all the problems that people have with BFA, this is the worst for me. I'd play through all other issues but cannot handle laggy play (slow response every time I cast a spell or click something). I am playing less wow than ever solely because of this problem. I'm playing "other games" with ZERO issues.
I've had the same issue but it's Legion and BfA zones. My ping is usually around 70ms average, in Cata-WoD zones it's fine. But Legion and BfA zones there's almost always a delay on abilities, looting, etc. that makes the game borderline unplayable. My ping does not change.
10/25/2018 05:09 PMPosted by Narche
I've had the same content but it's Legion and BfA zones. My ping is usually around 70ms average, in Cata-WoD zones it's fine. But Legion and BfA zones there's almost always a delay on abilities, looting, etc. that makes the game borderline unplayable. My ping does not change.


Agree, ping is good (~55) on my end as well. Just delay on ability response. It is not a connection issue.
I hate to sound negative, but I haven't seen any post by Blizzard regarding this ... so either they're:

  • doing something about it, but haven't told us
  • ignoring it, hoping people wont make a fuss
  • or denying that a problem even exists


It would be nice to hear from Blizzard, acknowledging there's an issue and what they're trying to do to solve it .. because as it stands, the game is barely, if at all playable.
Drustvar still broken as of this morning. 60ms ping, but taking 2-3 seconds to cast and loot.
Howdy!

Dubious when this issue is occurring can you please capture it with the following tests:

1) Run a WinMTR to Host IP: 24.105.62.129 for 10 minutes. Post the results back here for review. Then select the text you pasted to your reply, click the code block icon </>.

2) During this time also run a LookingGlass report:
Goto: http://us-looking-glass.battle.net/
Select the Region: United States
Select the Service: World of Warcraft
Select the realm: Doomhammer
Select the tests: All of them
-> Run Test -> Use the Copy to Clipboard button. Paste back here for review. Then select the text you pasted to your reply, click the code block icon </>.

This will help figure out what is going on here! Thank you.
I made a reply, posted it .. then edited it and it disappeared ... now I cant post it again?
Your forums will not let me copy and paste my response back into this thread, so I'm not sure what you want me to do to get this information to you.

Here are videos showing whats happening.


  • https://youtu.be/MQ-and0EuKE (BFA looting enemy)
  • https://youtu.be/jNRImOtQqlg (BFA looting mining node)
  • https://youtu.be/GryKDrzIcnE (Draenor looting enemy)
  • https://youtu.be/Q8VY-2z5bMM (Draenor looting mining node)


  • You'll notice in the Draenor videos I loot the enemy and mining node instantly, and in the BFA videos there's 1-2 seconds of loot lag, and ability lag.

    If posting an MTR will help, and you wont blame my modem, then I'll post that. (Modem has a puma 6 chipset, which is why its being replaced)
    Here is looking glass:

    TRACEROUTE:
    traceroute to 174.0.98.117 (174.0.98.117), 15 hops max, 60 byte packets
    1 Blizzard Blizzard 0.308 ms 0.297 ms 0.295 ms
    2 37.244.22.2 (37.244.22.2) 0.882 ms 0.876 ms 0.875 ms
    3 24.105.30.150 (24.105.30.150) 2.196 ms 2.202 ms 2.202 ms
    4 137.221.66.2 (137.221.66.2) 2.201 ms 2.202 ms 2.214 ms
    5 137.221.68.70 (137.221.68.70) 40.004 ms 40.021 ms 40.025 ms
    6 137.221.65.7 (137.221.65.7) 9.660 ms 9.259 ms 9.236 ms
    7 137.221.70.32 (137.221.70.32) 9.198 ms 8.655 ms 8.633 ms
    8 rt0sj-equinix.cl.shawcable.net (206.223.116.20) 8.625 ms 12.007 ms 12.000 ms
    9 rc1wt-be60.wa.shawcable.net (66.163.75.89) 27.618 ms 27.105 ms 27.112 ms
    10 rc3so-be82.cg.shawcable.net (66.163.76.10) 46.957 ms 46.942 ms 47.189 ms
    11 dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net (64.59.131.210) 47.385 ms 47.406 ms 47.516 ms
    12 * * *
    13 * * *
    14 * * *
    15 * * *

    26/10/2018 19:17:13 UTC
    --------------------

    TRACEROUTE:
    traceroute to 174.0.98.117 (174.0.98.117), 15 hops max, 60 byte packets
    1 Blizzard Blizzard 0.590 ms 0.569 ms 0.570 ms
    2 37.244.22.2 (37.244.22.2) 1.178 ms 1.194 ms 1.199 ms
    3 24.105.30.150 (24.105.30.150) 1.276 ms 1.333 ms 2.480 ms
    4 137.221.66.2 (137.221.66.2) 2.501 ms 2.504 ms 2.506 ms
    5 137.221.68.70 (137.221.68.70) 8.802 ms 8.815 ms 8.822 ms
    6 137.221.65.7 (137.221.65.7) 8.747 ms 8.515 ms 8.501 ms
    7 137.221.70.32 (137.221.70.32) 8.234 ms 8.332 ms 8.332 ms
    8 rt0sj-equinix.cl.shawcable.net (206.223.116.20) 9.988 ms 9.448 ms 9.407 ms
    9 rc1wt-be60.wa.shawcable.net (66.163.75.89) 26.587 ms 26.310 ms 26.373 ms
    10 rc3so-be82.cg.shawcable.net (66.163.76.10) 47.286 ms 47.181 ms 47.110 ms
    11 dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net (64.59.131.210) 47.349 ms 47.228 ms 47.274 ms
    12 * * *
    13 * * *
    14 * * *
    15 * * *

    26/10/2018 19:17:13 UTC
    --------------------

    PING:
    PING 174.0.98.117 (174.0.98.117) 56(84) bytes of data.

    --- 174.0.98.117 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 2999ms

    26/10/2018 19:17:13 UTC
    --------------------

    PING:
    PING 174.0.98.117 (174.0.98.117) 56(84) bytes of data.

    --- 174.0.98.117 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 3001ms

    26/10/2018 19:17:13 UTC
    --------------------

    TRACEROUTE:
    traceroute to 174.0.98.117 (174.0.98.117), 15 hops max, 60 byte packets
    1 Blizzard Blizzard 0.286 ms 0.274 ms 0.272 ms
    2 37.244.23.2 (37.244.23.2) 0.664 ms 0.669 ms 0.674 ms
    3 24.105.62.150 (24.105.62.150) 1.800 ms 1.806 ms 1.806 ms
    4 137.221.66.14 (137.221.66.14) 2.140 ms 2.593 ms 2.600 ms
    5 137.221.69.72 (137.221.69.72) 2.117 ms 2.124 ms 2.128 ms
    6 137.221.69.34 (137.221.69.34) 1.794 ms 1.622 ms 1.595 ms
    7 rt1ec-equinix.il.shawcable.net (208.115.136.20) 1.984 ms 2.039 ms 2.031 ms
    8 66.163.65.17 (66.163.65.17) 50.890 ms 50.814 ms 50.795 ms
    9 dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net (64.59.131.210) 51.157 ms 51.198 ms 51.288 ms
    10 * * *
    11 * * *
    12 * * *
    13 * * *
    14 * * *
    15 * * *

    26/10/2018 19:17:16 UTC
    --------------------

    PING:
    PING 174.0.98.117 (174.0.98.117) 56(84) bytes of data.

    --- 174.0.98.117 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 2999ms

    26/10/2018 19:17:19 UTC
    --------------------

    TRACEROUTE:
    traceroute to 174.0.98.117 (174.0.98.117), 15 hops max, 60 byte packets
    1 Blizzard Blizzard 0.281 ms 0.276 ms 0.276 ms
    2 37.244.23.130 (37.244.23.130) 0.803 ms 0.843 ms 0.844 ms
    3 24.105.62.150 (24.105.62.150) 1.144 ms 2.258 ms 2.294 ms
    4 137.221.66.14 (137.221.66.14) 2.312 ms 2.314 ms 2.394 ms
    5 137.221.69.68 (137.221.69.68) 2.297 ms 2.298 ms 2.299 ms
    6 137.221.69.32 (137.221.69.32) 2.287 ms 1.437 ms 1.425 ms
    7 rt1ec-equinix.il.shawcable.net (208.115.136.20) 2.021 ms 2.009 ms 1.959 ms
    8 66.163.65.17 (66.163.65.17) 50.989 ms 50.904 ms 51.221 ms
    9 dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net (64.59.131.210) 51.229 ms 51.228 ms 51.226 ms
    10 * * *
    11 * * *
    12 * * *
    13 * * *
    14 * * *
    15 * * *

    26/10/2018 19:17:20 UTC
    --------------------

    PING:
    PING 174.0.98.117 (174.0.98.117) 56(84) bytes of data.

    --- 174.0.98.117 ping statistics ---
    4 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 3000ms

    26/10/2018 19:17:24 UTC
    --------------------

    MTR:
    Start: Fri Oct 26 19:17:13 2018 Blizzard 1.|-- Blizzard 0.0% 10 0.3 0.3 0.2 0.4 0.0
    2.|-- 37.244.22.130 0.0% 10 0.5 0.6 0.4 1.2 0.0
    3.|-- 24.105.30.150 0.0% 10 1.1 1.2 1.1 1.4 0.0
    4.|-- 137.221.66.6 0.0% 10 1.9 1.6 1.5 1.9 0.0
    5.|-- 137.221.68.72 0.0% 10 35.2 14.1 8.4 38.5 12.0
    6.|-- 137.221.65.7 0.0% 10 8.4 15.8 8.4 45.3 13.5
    7.|-- 137.221.70.32 0.0% 10 8.3 9.0 8.2 15.7 2.3
    8.|-- rt0sj-equinix.cl.shawcable.net 0.0% 10 8.3 9.6 8.1 11.6 1.2
    9.|-- rc1wt-be60.wa.shawcable.net 0.0% 10 27.9 31.0 26.6 39.6 5.5
    10.|-- rc3so-be82.cg.shawcable.net 0.0% 10 47.3 47.2 47.1 47.4 0.0
    11.|-- dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net 0.0% 10 2108. 253.7 47.3 2108. 651.8
    12.|-- ??? 100.0 10 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0

    26/10/2018 19:17:13 UTC
    --------------------

    MTR:
    Start: Fri Oct 26 19:17:13 2018 Blizzard 1.|-- Blizzard 0.0% 10 0.3 0.4 0.3 0.7 0.0
    2.|-- 37.244.22.2 0.0% 10 0.5 1.2 0.5 7.0 2.0
    3.|-- 24.105.30.150 0.0% 10 0.9 1.1 0.8 1.5 0.0
    4.|-- 137.221.66.2 0.0% 10 1.6 1.6 1.4 2.0 0.0
    5.|-- 137.221.68.70 0.0% 10 8.4 8.6 8.3 9.1 0.0
    6.|-- 137.221.65.7 0.0% 10 8.4 10.7 8.3 29.1 6.5
    7.|-- 137.221.70.32 0.0% 10 8.3 8.3 8.1 8.8 0.0
    8.|-- rt0sj-equinix.cl.shawcable.net 0.0% 10 8.5 9.9 8.5 11.8 1.2
    9.|-- rc1wt-be60.wa.shawcable.net 0.0% 10 26.3 26.6 26.3 27.8 0.3
    10.|-- rc3so-be82.cg.shawcable.net 0.0% 10 47.2 47.2 47.0 47.4 0.0
    11.|-- dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net 0.0% 10 2057. 248.4 47.2 2057. 635.7
    12.|-- ??? 100.0 10 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0

    26/10/2018 19:17:13 UTC
    --------------------

    MTR:
    Start: Fri Oct 26 19:17:16 2018 Blizzard 1.|-- Blizzard 0.0% 10 0.4 0.4 0.3 0.5 0.0
    2.|-- 37.244.23.130 0.0% 10 0.6 0.6 0.5 0.7 0.0
    3.|-- 24.105.62.150 0.0% 10 1.3 1.2 1.1 1.3 0.0
    4.|-- 137.221.66.14 0.0% 10 2.2 2.0 1.9 2.2 0.0
    5.|-- 137.221.69.68 0.0% 10 9.2 4.2 1.8 13.2 3.9
    6.|-- 137.221.69.32 0.0% 10 1.3 1.4 1.2 1.6 0.0
    7.|-- rt1ec-equinix.il.shawcable.net 0.0% 10 2.3 2.1 1.7 2.3 0.0
    8.|-- 66.163.65.17 0.0% 10 50.9 50.9 50.6 51.2 0.0
    9.|-- dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net 10.0% 10 51.6 263.0 51.0 1957. 635.3
    10.|-- ??? 100.0 10 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0

    26/10/2018 19:17:16 UTC
    --------------------

    MTR:
    Start: Fri Oct 26 19:17:19 2018 Blizzard 1.|-- Blizzard 0.0% 10 0.3 0.4 0.3 0.5 0.0
    2.|-- 37.244.23.130 0.0% 10 0.6 0.6 0.5 1.0 0.0
    3.|-- 24.105.62.150 0.0% 10 1.5 1.4 1.1 1.5 0.0
    4.|-- 137.221.66.14 0.0% 10 1.9 2.0 1.9 2.3 0.0
    5.|-- 137.221.69.68 0.0% 10 2.1 7.7 1.9 37.0 12.4
    6.|-- 137.221.69.32 0.0% 10 1.3 1.3 1.1 1.7 0.0
    7.|-- rt1ec-equinix.il.shawcable.net 0.0% 10 2.2 1.9 1.7 2.2 0.0
    8.|-- 66.163.65.17 0.0% 10 50.8 51.0 50.8 51.3 0.0
    9.|-- dx12no-lag0-s1.cg.shawcable.net 10.0% 10 52.7 275.3 51.0 2013. 652.1
    10.|-- ??? 100.0 10 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0

    26/10/2018 19:17:19 UTC
    --------------------

    Any thoughts?
    Hey there! Please feel free to provide a WinMTR test for us to check!

    This is more than likely related to an issue we are aware of the Ability/Loot lag in the BFA areas for non-oceanic realms. The main thread is here. We're currently investigating the issue. At the moment, there is no further information we have to provide, but any updates should come through on the forum thread!
    10/26/2018 03:54 PMPosted by Caterpepi
    Hey there! Please feel free to provide a WinMTR test for us to check!

    This is more than likely related to an issue we are aware of the Ability/Loot lag in the BFA areas for non-oceanic realms. The main thread is [url="https://us.battle.net/forums/en/wow/topic/20769708000?page=5#post-82"]here[/url]. We're currently investigating the issue. At the moment, there is no further information we have to provide, but any updates should come through on the forum thread!


    This is not only an oceanic realm problem. I'm in Tennessee and play on NA realms and have the exact issue depicted in the above videos. Kills any hope of enjoying the game.
    Dubious, that looking-glass test looks fine. It is quite likely that you're dealing with the error Caterpepi mentioned. If you'd like, once you get your modem replaced, you may post a winMTR and we can gut check it for you to see if there's anything further we can do. However, the shard lag issues are being investigated and if there's nothing there, you're probably running into the same situation as others in our region. Thanks for reaching out about it nonetheless.

    Hey there! Please feel free to provide a WinMTR test for us to check!

    This is more than likely related to an issue we are aware of the Ability/Loot lag in the BFA areas for non-oceanic realms. The main thread is here. We're currently investigating the issue. At the moment, there is no further information we have to provide, but any updates should come through on the forum thread!


    Naximus, we did specify that this is affecting non-oceanic realms as well. Please follow the linked thread for more information.

    Join the Conversation

    Return to Forum